De AEX-index verloor 2,90 punten, 0,9 procent, en sloot op 332,13 punten. De MidKap-index noteerde een kleine plus van 0,2 procent en bereikte een slotstand van 526,85 punten. De grote Europese graadmeters van Londen, Parijs en Frankfurt, verloren 0,1 tot 0,7 procent.
Aanvankelijk lagen de beurzen er donderdag goed bij. Enkele macrocijfers bleken beter dan verwacht. Het ging onder meer om het consumentenvertrouwen in de eurozone dat een grotere verbetering liet zien dan analisten hadden verwacht. Ook werd bekend dat de werkloosheid in Duitsland in juni verder is gedaald en viel het wekelijkse aantal uitkeringsaanvragen in de VS lager uit dan voorzien.
Bedrijfsnieuws
Ook vielen de meeste bedrijfsresultaten die donderdag werden gepubliceerd mee. Laat in de middag staken de zorgen over de houdbaarheid van het economisch herstel desondanks toch weer de kop op. ,,De reacties op de goede cijfers van bedrijven als Shell en Nutreco waren lauw”, constateerde beleggingsadviseur Sijmen Plomp van VPV Bankiers. ,,Alle doemscenario’s kunnen wat mij betreft de prullenbak in”, voegde hij echter toe.
Oliegigant Shell meldde resultaten die de verwachtingen van analisten overtroffen. Verder liet topman Peter Voser weten dat doelstellingen voor kostenbesparingen zijn gehaald en dat het concern dit jaar en volgend jaar voor 7 tot 8 miljard dollar bezittingen gaat verkopen. Shell sloot desondanks 0,6 procent lager.
Reed Elsevier omhoog
Reed Elsevier was een van de weinige stijgers in de AEX. Het fonds stond bovenin de hoofdgraadmeter met een koerswinst van 4 procent. De resultaten van de uitgever in de eerste helft van 2010 waren beter dan verwacht.
In de MidKap schoot ASMI 8,3 procent omhoog. Het onderdeel front-end, dat machines voor de productie van chips maakt, boekte voor het eerst in lange tijd weer winst.
Wessanen
Voedingsmiddelenconcern Wessanen maakte in het tweede kwartaal weer winst. Analisten en beleggers reageerden echter teleurgesteld op de vooruitblik voor de rest van het jaar. Het aandeel sloot 5,9 procent lager.
De euro steeg donderdagmiddag door de grens van 1,31 dollar en bereikte de hoogste stand sinds begin mei. Aan het eind van de dag was de munt weer wat weggezakt tot 1,3065 dollar. Woensdag aan het einde van de handel deed de euro 1,30 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl